torsdag 21 maj 2009

Mobiltelefon

Följande är hämtat från Thailandforum.se 061206

Att alltid kunna bli nådd på mobilen är numera en självklarhet för de flesta, men att bara ta med sin svenska mobil till Thailand på semestern kan bli en mycket dyr historia.

Här följer några tips på hur du gör för att undvika hutlösa räkningar samtidigt som du kan bli nådd på mobilen i Thailand.

  1. Före resan:
    Gör en kontaktlista
    Skriv ner namn och telefonnummer på papper till bekanta i Sverige som du vill ska kunna nå dig i Thailand.

  2. På flygplatsen i Sverige:
    Stäng av mobilsvar och ta ut SIM-kort
    Ifall du har ditt svenska SIM-kort i mobilen och slår på din mobil i Thailand kommer samtalen till ditt mobilsvar att debiteras som utlandssamtal via Thailand, och det blir dyrt. Ta ut SIM-kortet när du är på flygplatsen i Sverige, och sätt inte tillbaka det i mobilen förrän du är tillbaka i Sverige igen.

  3. I Thailand:
    Lås upp mobilen (eller köp en Thailändsk mobil)
    Svenska mobiltelefoner är ibland "låsta" till en bestämd operatör, men detta lås kan enkelt hävas på många platser som säljer mobiler i Thailand (kostar 100-200 baht). Alternativt köper du en ny mobiltelefon i Thailand, t.ex. på MBK eller Pantip Plaza i Bangkok. Även på de allra enklaste modellerna finns menyerna typiskt på antingen thai och engelska.

  4. Teckna ett Thailändskt mobilabonnemang
    Skaffa dig ett thailändskt kontantabonnemang. I mobilbranschen kan priser och villkor ändrar sig snabbt, och telefonbolagens hemsidor är dessvärre mestadels på thai.

  5. Se upp för extrakostnader!
    Vid vissa abonnemang kan det ingå att du får diverse reklamsamtal och SMS som du betalar för. Innan du köper, passa på att fråga vad du betalar för och säg att du inte vill få några erbjudanden eller extras.

  6. Meddela numret till dina kompisar
    Ta fram kontaktlistan och emaila, ring eller skicka SMS till dina bekanta och meddela dem ditt nya nummer i Thailand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar