lördag 6 juni 2009

Hemresa med kort varsel


Det här med visum och uppehållstillstånd är ju som sagt väldigt invecklat och det dyker upp nya frågor med jämna mellanrum. Jag passar på att skriva ner svaren här i bloggen. Min tanke är att sedan kunna använda bloggen som "uppslagsverk". Det går att få en sammanställning av olika områden via "Kategorier" till höger på sidan.

Vad händer om jag behöver ta en kort resa hem till Sverige?
Detta svar hittade jag i ett forum:

"När visumet är slut men du fortfarande har kvar giltighet på ditt uppehållstillstånd eller om du sökt förlängt uppehållstillstånd, måste du ha ett re-entry permit, vilket söks och betalas hos immigration innan utresan, i annat fall förlorar du din status och blir endast beviljad 30 dagars visumfri uppehållstillstånd vid återinresan.

Re-entry permit finns som single entry och som multiple entry. Tidigare hade Immigration ett kontor på Suvarnabhumi där man kunde köpa återinresetillståndet men det kontoret stängdes i hötas. Det är därför att rekommendera att förbereda sig genom att se till att man har ett återinresetillstånd instämplat i passet. Tillståndet gäller tills nuvarande uppehållstillstånd går ut."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar